lleida_marxa

Centre de documentació

Arxiu

Arxiu privat i biblioteca de Leandre Cristòfol


© Josep Barberà

El dia 25 de maig de 1999, Francisco Cristòfol i l’Ajuntament de Lleida signaven un conveni mitjançant el qual el germà de l’artista cedia a la ciutat pràcticament la totalitat de la col·lecció particular del recentment traspassat Leandre Cristòfol, mort un any abans. La família Cristòfol, a través del seu germà, feia explícita d’aquesta manera la seva voluntat de reunir en un sol indret el màxim nombre d’obres de l’escultor, i per tant, de potenciar les col·leccions artístiques del Museu d’Art Jaume Morera com el fons privilegiat per conèixer en profunditat la vida i l’obra d’un dels creadors més reconeguts de l’art del segle XX al nostre país. La donació incloia també la biblioteca privada de l’artista, així com un fons documental, format per fotografies, correspondència, i altres materials, que poden consultar-se al Museu, prèvia concertació de cita. 

Les obres de Cristòfol poden consultar-se al Catàleg general d'obra del Museu i properament en l'apartat web corresponent a "Arxiu" Cristòfol" es podrà consultar-se la catalogació raonada de tota la seva obra.


Arxiu privat i fons fotogràfic de Baldomer Gili RoigDurant l’any 2010 es va incorporar, donats per Ricard Gili i Santiago Giró, una col·lecció de vint-i-nou pintures (algunes de les quals són els originals de diversos cartells), cinc dibuixos i un cartell de Baldomer Gili i Roig (1873-1926), un dels artistes lleidatans més destacats del canvi de segle XIX al XX. Aquesta donació incorporava també un conjunt de 1137 plaques de vidre fotogràfiques que esdevenen un testimoni fonamental i exhaustiu de la faceta creativa com a fotògraf de l’artista, a més de tot un seguit de material documental que configura el seu arxiu privat.

El fons fotogràfic de Gili i Roig ha estat publicat al Flickr, plataforma en la qual, d'una manera col·laborativa, s'ha procedit a la identificació de llocs i personatges, a més de facilitar el seu accés públic com a part del domini públic.   

][