Exposicions

Anteriors

[<] Tornar enrere

Itineràncies /
 • Xavier GosÚ i el ParÝs elegant
  Del 30 de marš al 8 de juliol de 2012
  Paraninfo de la Universidad de Zaragoza, Saragossa

  Universidad de Zaragoza - Museu d'Art Jaume Morera
  Comissariat: Jes˙s Navarro


  Xavier Gosé Rovira (Alcalá de Henares, Madrid, 1876 – Lleida, 1915), malgrat la seva breu però intensa trajectòria, va ser un dels il·lustradors espanyols més internacionals en el trànsit dels segles XIX al XX, i gaudí en vida d'un ampli reconeixement fora de les nostres fronteres, especialment a París, ciutat en la qual va viure des de 1900 fins als inicis de la primera guerra mundial. Va publicar regularment en les revistes europees més prestigioses i el seu treball va influenciar clarament en generacions posteriors d'il·lustradors espanyols.

   

  La seva labor com a il·lustrador arrenca cap a 1895 a Barcelona, ciutat on es va formar i va prendre contacte amb les idees socials i literàries més progressistes. Allí va poder conèixer també les últimes tendències artístiques del moment en aquest formiguer d'intel·lectuals i creadors que en aquests anys va ser la cerveseria Els Quatre Gats, lloc de la seva primera exposició individual el 1899. Paral·lelament, es va obrir camí col·laborant en diverses revistes il·lustrades com L’Esquella de la Torratxa, Barcelona Cómica, Gato Negro, Madrid Cómico o La Il·lustració Llevantina. Eren treballs plenament identificats amb el modernisme més típic, o més aviat, amb l'Art Nouveau, la qual cosa ha portat a considerar-lo com un dels seus primers conreadors a Catalunya.

   

  El 1900, com molts altres companys de generació, Gosé es va traslladar a París, epicentre creatiu de l'Europa del moment i allí va romandre fins al final de la seva vida gràcies al ràpid reconeixement que va rebre el seu treball. Desgraciadament, la salut no el va acompanyar. Una tuberculosi i l'inici de la Gran Guerra el van fer tornar a Lleida on moriria en 1915 i on es guarda la major part de la seva producció artística en el Museu d'Art Jaume Morera.

   

  El seu estil és eclèctic i innovador, no exempt de crítica social però sempre ortodox i minuciós en la factura i elegant en la posada en escena. A través de les seves obres podem imaginar la vida bulliciosa del París de la Belle Époque, apreciant en elles influències molt diverses que conformen un estil molt personal, l'elegància formal del qual unida a una gran capacitat de síntesi, influència de la composició japonesa, anticipen, al costat de l'estilització geomètrica a la qual sotmet als seus personatges, el que més tard serà conegut com art deco.

   

  En aquesta exposició, que pretén donar a conèixer al gran públic la personalitat d'aquest magnífic creador gràfic, recuperat críticament en temps recents però encara poc conegut, s'han reunit mig centenar d'obres procedents íntegrament del Museu d'Art Jaume Morera.

  Portada del catÓleg de l'exposiciˇ
  [+] Dossier de premsa  

][