Exposicions

Anteriors

[<] Tornar enrere

Exposicions /
 • GŔnesi i evoluciˇ de la colĚlecciˇ
  Del 22 de juliol de 2009 al 5 abril de 2010
  Museu d'Art Jaume Morera, Lleida

  Comissariat: Museu d'Art Jaume Morera

  Més enllà del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), paradigmes dels grans equipaments museístics de caràcter nacional, i d’aquells altres dedicats específicament a l’obra d’un artista de reconegut prestigi internacional, com ara el Museu Picasso, la Fundació Miró, la Fundació Tàpies o el Teatre Museu Dalí de Figueres, a Catalunya són pocs els museus dedicats monogràficament a l’art i, menys encara, aquells que aposten per eixamplar les seves col·leccions a l’art contemporani. En aquest sentit podem dir que Lleida constitueix un cas gairebé excepcional. Les col·leccions del Museu d’Art Jaume Morera estan orientades a promoure el coneixement de la història de l’art modern i contemporani a través de l’obra dels principals creadors vinculats a les terres de Lleida, incorporant obres d’altres artistes catalans i espanyols que ajuden a contextualitzar les seves aportacions. L’objectiu és clar: interpretar i explicar les manifestacions artístiques sobre la base d’una tasca de mediació cultural que, partint de l’entorn més immediat, projecti el fet local cap a l’universal. Des de la necessitat de dur a terme una decidida i continuada tasca de difusió de la creació contemporània, aquesta mirada s’ha ampliat, en els darrers anys, sobretot a partir de l’arribada de les obres procedents de les diferents edicions de la Biennal Leandre Cristòfol, assumint el repte que suposa que centres museístics del país, vinculats estretament al territori, puguin construir col·leccions d’art contemporani alternatives a les dels grans equipaments.

  Aquesta decidida aposta per l’art modern i contemporani no ha sorgit del no-res, sinó que es planteja com una actualització i posada al dia de la tasca iniciada ara fa gairebé cent anys pels impulsors del Museu d’Art de Lleida, un museu creat l’any 1915 amb la voluntat d’esdevenir un aparador de l’art del moment i un element de dinamització cultural de la ciutat. La seva història és també el testimoni de les diferents visions que ha suscitat l’art en la nostra societat i un reflex dels encerts i dels fracassos de les administracions públiques titulars en reconèixer el paper que ha de jugar el patrimoni artístic en la cultura dels ciutadans, especialment d’aquell que ens parla del passat més recent i del present en construcció. 

  Amb aquesta exposició volem fer una mirada enrere i acostar-nos als diferents moments històrics que han donat caràcter a les nostres col·leccions.

  [+] DÝptic de l'exposiciˇ  

][