Notícies i activitats

Notícies i activitats

[<] Tornar enrere

 • Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+
  28 de juny de 2020

  El Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ+, també conegut com a dia de l'orgull gai, és una celebració pública per a instar a la tolerància i la igualtat de les lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer i altres orientacions sexuals o identitats de gènere socialment marginades i oprimides. La festa té lloc entorn del 28 de juny, data en què es commemoren els enfrontaments d’Stonewall (Nova York) de l’any 1968, entre la comunitat gai i la policia, i que es considera  marquen l'inici de l'alliberament homosexual. 

  A partir d'una proposta de la comissió de Feminismes i identitats de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya (XMAC), el Museu es suma a la celebració del dia de l'alliberament LGBTIQ+ buscant referents a les seves col·leccions. Tot coincidint amb el 28 de juny, la XMAC planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa, entre els quals, el Museu d’Art Jaume Morera, publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.

  L'objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d'art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre'ns, no per etiquetar. Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s'amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.   

  Les col·leccions del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida contenen un important fons d’artistes que reflexionen sobre l’homosexualitat. És el cas de Carles Congost, que en el seu vídeo “Un mystique determinado” (2003), que actualment es pot veure a la mostra "Inventari general", narra com un futbolista decideix sortir de l’armari, en tots i cada un dels sentits de la seva vida.

  Un mystique determinado. Carles Congost, 2003. © Carles Congost, VEGAP, Lleida, 2020

][